När du väljer däck är det viktigt att överväga faktorer såsom kvalitémärken och fast värde, men det är också grundläggande att välja rätt sorts däck för ditt fordon. Flera däcktyper kan passa alla sorters fordon och alla sorters körförhållanden.

Året-runt-däck

Året-runt-däck är allmänt använda och den mest populära däckvarianten som innehar S och T-hastighetsmätning. Sedaner och minibussar använder vanligtvis året-runt-däck som standard. Året-runt-däck är framtagna för att hantera de flesta förhållanden, från torr asfalt till vått väder eller måttlig mängd snö. Året-runt-däck kännetecknas av en bekväm och tyst åktur, pålitlig hantering likväl som en lång slitbanehållbarhet. Året-runt-däck är ett bra val för de flesta bilförare, förutom när vintrarna är allvarliga.

Vinterdäck.

En slitbana med gripkanter för bättre hantering på både snö och is är vad som särskiljer vinterdäck från året-runt-däck. Vinterdäck är ofta framtagna med en mjukare gummiblandning som behåller sin flexibilitet i extremt kalla temperaturer. Vinterdäck är inte optimala för användning på rent vägunderlag (fritt från exempelvis snö eller is) då de tenderar att inte ha lika bra fäste som året-runt-däck och slits ut fortare. Vinterdäck bör användas under körning vid extremt kalla väderförhållanden.

Sommardäck

Förare som söker efter det huvudsakligt mest högpresterande däcket för milda klimat och årstider, kommer upptäcka att sommardäck erbjuder en prestandanivå som är snäppet över året-runt-däck. Sommardäck är, som namnet antyder, inte alls lämpade för att användas i snö eller is-förhållanden, utan erbjuder istället trygg hantering på torra eller våta vägar i milda temperaturer. Detta är på grund av att de mjukare gummiblandningarna som används i sommardäck, till skillnad från de i vinterdäck, blir hårdare i kallare temperaturer.